Kuchnia Wrocławia - Babka kartoflana - kiszka (specjał kresowy)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 26 Listopad, 2009

Babka kartoflana - kiszka (specjał kresowy)

1 kg ziemniaków, 2 pętka cienkiej kiełbasy, 30 dag pokrojonej w kostkę słoninki, 2 cebule, sól, pieprz, ew. majeranek, 3 jajka, oliwa do formy
 
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć, przełożyć do miski. Wbić jajka, wymieszać. Słoninkę wytopić na suchej patelni. Na tłuszczu przesmażyć pokrojoną kiełbasę oraz posiekane cebule. Gdy cebula się przyrumieni, zdjąć patelnię z ognia, a gdy jej zawartość przestygnie, połączyć ją z ciastem ziemniaczanym. Przyprawić do smaku.
Ciasto może być dość rzadkie, chociaż niektórzy dodają do niego trochę ugotowanych, zmielonych ziemniaków. Ciastem napełnić natłuszczoną formę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150˚C, piec 40-50 minut.
Babka jest gotowa, gdy jej wierzch się przyrumieni, a patyczek wetknięty w ciasto jest suchy po wyjęciu. Babkę ziemniaczaną podaje się z kwaśnym mlekiem, od razu po wyjęciu z piekarnika lub po odsmażeniu.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Babka kartoflana - kiszka (specjał kresowy)
.
Dolfil