Kuchnia Wrocławia - Pieczona świnka z leśnymi skarbami z głową w chmurach (wrocławskie hity)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 27 Październik, 2010

Pieczona świnka z leśnymi skarbami z głową w chmurach (wrocławskie hity)

schab, 0,4 g czosnku, kilka gałązek tymianku, 0,1 l żubrówki, do smaku: sól, świeży pieprz, 3 szt. kory cynamonowej
suflet: 4 jajka, 0,2 podgrzybków, 0,1 kg cebuli, czosnek, do smaku: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek
sos: 0,2 l wina śląskiego czerwonego, 0,1 l nalewki jagodowej z Borów Dolnośląskich, 2 gałązki rozmarynu, 1 ząbek czosnku
warzywa: 0,15 kg botwiny, roszponki, rukoli
dekoracja: jabłko z okolic Kraśnic 0,2 kg
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Mięso oczyścić z błon i tłuszczu za pomocą ostrego noża. Sporządzić marynatę z żubrówki, soli, czarnego pieprzu, 3 ząbków czosnku – dokładnie wymieszać. Mięso włożyć do „rękawa”, wlać marynatę oraz dołożyć 3 szt. kory cynamonowej.
Piec w temperaturze 160˚C przez 15 minut.
Grzyby podsmażyć z cebulą  czosnkiem oraz świeżymi ziołami. Dodać do ubitych białek i żółtek. Masę wlać do foremek wysmarowanych masłem i oprószonymi bułką tartą. Piec w temperaturze 200˚C przez 9 minut.
Jabłko pokroić w cienkie plastry i wysuszyć je w piekarniku lub w maszynce do suszenia grzybów.
Wszystkie składniki połączyć z winem i gotować do konsystencji sosu.
Danie dekorować świeżymi ziołami i chipsami z jabłka.
Potrawa przygotowana przez Krystiana Skwierza i Adriana Stajewskiego zajęła pierwsze miejsce w I edycji Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś” zorganizowanym w ZSG we Wrocławiu w 2010 r.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Pieczona świnka z leśnymi skarbami z głową w chmurach (wrocławskie hity)
.
Dolfil