Kuchnia Wrocławia - Pieczony schab z warchlaka w liściach kapusty na sosie własnym...
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Poniedziałek, 23 Maj, 2011

Pieczony schab z warchlaka w liściach kapusty na sosie własnym...

Pieczony schab z warchlaka w liściach kapusty na sosie własnym podany z ziemniaczaną kulką faszerowaną duszoną dynią i grzybami oraz z purée z pietruszki i ciepłą sałatką ze świeżych warzyw
60 dag schabu, 20 dag liści czerwonej kapusty, 30 dag masła, 10 dag bułki tartej, natka pietruszki, 60 dag ziemniaków, 8 dag mąki orkiszowej, 20 dag mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 20 dag miąższu dyni, 20 dag podgrzybków, 20 dag cebuli, 100 ml wina białego, tymianek, czosnek, sól, pieprz, 30 dag pietruszki (korzenia), 200 ml mleka, mięta, 30 dag marchwi, 30 dag szparagów (mogą być mrożone), 10 dag rukoli, 10 dag młodego szpinaku, 10 dag młodej botwiny, 10 dag czerwonej cebuli, 10 dag rzodkiewek, 20 dag śmietany 30%, 20 dag śmietany 18%
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Przeprowadzamy obróbkę wstępną mięsa, kalibrujemy i oprószamy solą i grubo zmielonym pieprzem. Smażymy na patelni, następnie przekładamy mięso na wcześniej sparzone liście czerwonej kapusty, doprawiamy czosnkiem i tymiankiem, zwijamy w rulon i pieczemy w piecu. Sos przyrządzamy na bazie smaku ze smażenia mięsa z dodatkiem masła i śmietany.
Z cebuli, podgrzybków, dyni sporządzamy farsz do ciasta ziemniaczanego. Ziemniaki gotujemy, mielimy, sporządzamy ciasto jak na kluski śląskie, następnie nadziewamy farszem, panierujemy i smażymy na złoty kolor.
Z bułki tartej, czosnku i pietruszki sporządzamy kruszonkę. Pietruszkę gotujemy z miętą i mlekiem do miękkości, a następnie miksujemy na purée. marchewkę, szparagi kroimy na długie cienkie plasterki i smażymy na maśle. Pod koniec dodajemy świeże sałaty i delikatnie przesmażamy na patelni.
Dawid Szkudlarek
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Pieczony schab z warchlaka w liściach kapusty na sosie własnym...
.
Dolfil