Kuchnia Wrocławia - Fasolka szparagowa w sosie serowym
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wtorek, 12 Lipiec, 2011

Fasolka szparagowa w sosie serowym

1 kg fasolki szparagowej, 10 dag masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1⅓ szklanki mleka, 3 łyżki różnych serów (najlepiej, by jednym z gatunków był cheddar), kawałek twardego parmezanu, kilka ziaren gorczycy, sól, pieprz
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Po umyciu i obraniu gotujemy fasolkę w osolonej wodzie na połmiękko, a następnie odcedzamy. Rozpuszczamy masło w rondelku, na małym ogniu, dosypujemy mąkę. Zestawiamy garnek z ognia, wlewamy powoli mleko, cały czas mieszając i ponownie stawiamy na małym ogniu. Doprawiamy sos roztartą gorczycą, solą i pieprzem. Mieszamy, aż lekko zgęstnieje. Na końcu po zestawieniu z kuchenki, dodajemy połowę sera i mieszamy, aż się rozpuści.
Fasolkę układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę posypujemy pozostałym serem i polewamy sosem (który powinien być ostatnią warstwą). Wkładamy danie, bez przykrywki, do piekarnika nagrzanego do 150-160˚C i pieczemy do lekkiego zrumienienia. Ewentualnie posypujemy przed podaniem cienkimi wiórkami parmezanu.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Fasolka szparagowa w sosie serowym
.
Dolfil