Kuchnia Wrocławia - Babeczki z kurkami
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wtorek, 16 , 2011

Babeczki z kurkami

50 dag kurek, 1 cytryna, 250 ml bulionu, 1 papryczka chili, 3 ząbki czosnku, 10 dag śmietany kremówki, 1 jajko, 15 dag masła, 30 dag mąki, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, sól, pieprz
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Z mąki, jajka, 10 dag masła, szczypty soli i 2 łyżek zimnej wody zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki. Bulion zagotowujemy z czosnkiem, tymiankiem, sokiem i skórką z cytryny. Wkładamy oczyszczone i opłukane kurki i gotujemy je 10 minut.
Foremki wylepiamy ciastem i pieczemy babeczki 8-10 minut. Kurki osączamy na sicie, wkładamy do babeczek, obkładamy wiórkami masła i pieczemy 5 minut w temperaturze 200˚C.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Babeczki z kurkami
.
Dolfil