Kuchnia Wrocławia - Gęś nadziewana kaszą gryczaną
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Piątek, 11 Listopad, 2011

Gęś nadziewana kaszą gryczaną

gęś, 1 cytryna, 1 łyżka szałwii suszonej, ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej, pieprz, sól
nadzienie: 50 dag kaszy gryczanej, 20 dag boczku wędzonego, 5 dag rodzynek, 1 pęczek natki pietruszki, 1 cebula, sól, tłuszcz do wysmarowania blachy
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Gęś oczyścić, umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Natrzeć tuszkę skórką i sokiem z cytryny, szałwią, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić na godzinę. Ugotować kaszę gryczaną w osolonym wrzątku. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Cebulę posiekać i także podsmażyć. Natkę pietruszki posiekać.
Kaszę wymieszać z boczkiem, cebulą, rodzynkami i natką pietruszki. Doprawić solą. Wypełnić gęś nadzieniem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 3 ½ godziny, podlewając wodą i sosem z pieczenia.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Gęś nadziewana kaszą gryczaną
.
Dolfil