Kuchnia Wrocławia
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Dania główne

Babeczki z kurkami

2011-08-16
50 dag kurek, 1 cytryna, 250 ml bulionu, 1 papryczka chili, 3 ząbki czosnku, 10 dag śmietany kremówki, 1 jajko, 15 dag masła, 30 dag mąki, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, sól, pieprz
Odsłon: 1120
 Zobacz więcej ... 

Babka kartoflana - kiszka (specjał kresowy)

2009-11-26
1 kg ziemniaków, 2 pętka cienkiej kiełbasy, 30 dag pokrojonej w kostkę słoninki, 2 cebule, sól, pieprz, ew. majeranek, 3 jajka, oliwa do formy
 
Odsłon: 1630
 Zobacz więcej ... 

Bakłażany z serem (kuchnia grecka, przepis na Wielkanoc)

2010-04-01
2 duże bakłażany, sok z 1 cytryny, 40 dag mozzarelli, 6 łyżek oleju, 30 dag jogurtu naturalnego, 10 dag śmietany kremówki, po 1 pęczku pietruszki, szczypiorku, koperku, 1 łyżeczka bazylii, 2-3 ząbki czosnku, pieprz kajeński, 1 łyżka octu winnego, sól, pieprz
Odsłon: 916
 Zobacz więcej ... 

Bób duszony w pomidorach (wrocławskie hity)

2010-07-26
składniki na 2 porcje:
35 dag młodego bobu, 50 dag pomidorów, 2 cebule, 5 łyżeczek oliwy, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, pęczek natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka masła, zioła prowansalskie
Odsłon: 1356
 Zobacz więcej ... 

Bigos śląski (Dawne)

2010-02-02
20 dag ugotowanego boczku, 25 dag chudej wieprzowiny, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 4 dag smalcu, 50 dag kiszonej kapusty, 25 dag białej kapusty, 3 pętka metki (lub inna wędlina), 4 ziemniaki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 listki laurowe, 1 łyżka słodkiej papryki, ¼ łyżeczki tłuczonego kminku, ½ łyżeczki majeranku, sól, pieprz
Odsłon: 1140
 Zobacz więcej ... 

Fasolka szparagowa w sosie serowym

2011-07-12
1 kg fasolki szparagowej, 10 dag masła, 1 łyżka mąki pszennej, 1⅓ szklanki mleka, 3 łyżki różnych serów (najlepiej, by jednym z gatunków był cheddar), kawałek twardego parmezanu, kilka ziaren gorczycy, sól, pieprz
Odsłon: 1222
 Zobacz więcej ... 

Filety z sandacza duszone w maśle z sosem remoulade (Dawne)

2009-12-24
1 kg sandacza, 2 duże cebule, 6 dag masła, 1 łyżka soku z cytryny, sól, biały pieprz
sos remoulade: 300 ml majonezu, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, kilka kropli sosu Worcester, 2 łyżki marynowanych kaparów, 2 łyżki posiekanych korniszonów, 2 łyżki drobno posiekanej cebuli, 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki, 10 dag jogurtu, szczypta cukru pudru, biały pieprz
Odsłon: 991
 Zobacz więcej ... 

Gęś nadziewana kaszą gryczaną

2011-11-11
gęś, 1 cytryna, 1 łyżka szałwii suszonej, ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej, pieprz, sól
nadzienie: 50 dag kaszy gryczanej, 20 dag boczku wędzonego, 5 dag rodzynek, 1 pęczek natki pietruszki, 1 cebula, sól, tłuszcz do wysmarowania blachy
Odsłon: 1453
 Zobacz więcej ... 

Gęś z nadzieniem z suszonych śliwek z musem z jabłek podana z kluskami śląskimi (Dawne)

2010-01-05
składniki na 1 porcję
20 dag gęsich udek, 20 g śliwek suszonych, 20 g jabłka, 10 ml wina białego, 25 g masła, 10 dag klusek śląskich, 10 dag mrożonych wiśni, 100 ml czerwonego wina, 25 g cukru sypkiego, 10 g selera naciowego, sos sojowy, 5 g mąki tortowej, 5 g cynamonu, 3 g goździków, tymianek, cukier i sól do smaku
Odsłon: 1031
 Zobacz więcej ... 

Gefilte fisz (kuchnia żydowska)

2010-03-03
1 kg filetów z białych ryb morskich, 1 duża cebula, 2 jajka, 2-3 łyżki obranych i zmielonych migdałów, 5-6 łyżek rozkruszonej na mąkę macy, marchew, 1 l bulionu rybnego, 1 łyżka żelatyny wołowej, sól, pieprz
Odsłon: 3929
 Zobacz więcej ... 

Hałuszki (kuchnia łemkowska)

2010-04-19
1 kg ziemniaków, 10-12 dag mąki ziemniaczanej, sól, pieprz
Odsłon: 1620
 Zobacz więcej ... 

Holiszki, czyli gołąbki po żydowsku (kuchnia żydowska)

2010-02-02
przepis na 6 porcji
1 luźna główka kapusty, 75 dag mielonej wołowiny, 2 jajka, 20 dag ugotowanego ryżu, 1 cebula, 80 dag pomidorów, 1 szklanka soku pomidorowego, 10 dag rodzynek, 2 łyżki miodu, sok z cytryny, sól, pieprz
Odsłon: 2260
 Zobacz więcej ... 

Jeleń z quinoa, grzybami i jeżynami

2014-08-09
1 kg karczku z jelenia, 2 marchewki, 1 pietruszka (korzeń), 2 ziarna ziela angielskiego, 50 g masła, 2 liście laurowe, 1 łyżka oliwy sansa, 4 gałązki tymianku, 1 gałązka rozmarynu, 2 ząbki czosnku
quinoa: 50 dag quinoa, 2 cebule szalotki, 50 g masła, 100 ml białego półwytrawnego wina, sól, pieprz, 30 dag świeżych borowików i kurek lub innych dostępnych świeżych grzybów, 1 łyżka oliwy sansa
jeżyny marynowane: 20 dag jeżyn, 150 ml żubrówki, 150 ml porto
żel z jeżyn: 30 dag jeżyn, 3 g agaru, 30 g cukru, 100 ml porto
burak marynowany: 1 burak, 150 ml octu winnego, 100 ml wody, 12 dag cukru, 2 listki laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu
sos porto: 250 ml wywaru z kości cielęcych, 250 ml porto, 3 gałązki tymianku, 30 g masła, sól, pieprz
Odsłon: 852
 Zobacz więcej ... 

Kapuśniaczki

2013-12-19
Smakują wybornie smakują zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Jest to doskonały dodatek do czerwonego barszczu.
ciasto: 75 dag mąki pszennej, ½ l mleka, 2 jajka, ½ szklanki oleju, 5-7 dag drożdży, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, olej do wysmarowania formy, jajko do posmarowania pierożków
nadzienie:
2½ kg kapusty kiszonej, 2 duże garście suszonych leśnych grzybów (ew. grzyby mrożone), 3 duże cebule, 4 listki laurowe, 7 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz
Odsłon: 759
 Zobacz więcej ... 

Kapuśniaczki-paszteciki (specjał kresowy na Święta)

2009-12-10
Tradycyjnie podaje się je do czerwonego barszczu wigilijnego.
ciasto: 50 dag mąki, 5 dag drożdży, ¼ l kwaśnego mleka lub śmietany, 22 dag masła lub margaryny, sól
nadzienie: 5 dag grzybów suszonych, 50 dag kapusty kiszonej, 1 mała cebula, sól, pieprz
pozostałe: 1 jajko
Odsłon: 1290
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil