Kuchnia Wrocławia
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Dania główne

Kapusta na słodko z rodzynkami (kuchnia żydowska)

2011-06-08
1½ kg białej kapusty, 15 dag cebuli, 100 ml oleju, 8 dag rodzynek, 5 dag cytryny, pieprz, sól, koncentrat pomidorowy, cukier do smaku
Odsłon: 993
 Zobacz więcej ... 

Kapusta z grzybami i fasolą (przepis brata Rafała)

2009-12-24
1 kg kiszonej kapusty, 50 dag suszonych grzybów, masło, cebula, sól, pieprz
Odsłon: 1156
 Zobacz więcej ... 

Karp (lub sandacz) panierowany w kaszy gryczanej z grzybami w sosie buraczanym

2011-06-15
15 dag filetu z karpia, 5 dag kaszy gryczanej, 5 dag borowików, 3 dag cebuli, świeży tymianek, 1 jajko, 50 ml oleju, 10 dag mąki orkiszowej, 10 ml soku z limonki, sól, pieprz
sos: 10 ml wywaru z raków, 20 ml soku z buraków, 10 ml soku malinowego, 1 dag masła
do przybrania: kiełki słonecznika, listki botwinki
Odsłon: 757
 Zobacz więcej ... 

Karp milicki w sałacie rzymskiej z pomidorową konfiturą

2014-02-26
filet z karpia (ok. 20 dag), sól, pieprz, 1 liść sałaty rzymskiej blanszowanej na maśle
konfitura z pomidorów:
1 szalotka, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki oliwy, 20 dag pomidorów czereśniowych, 1 gruszka, 1 łyżeczka kolendry w ziarnach, sól, pieprz, 100 ml cydru
Odsłon: 543
 Zobacz więcej ... 

Karp smażony w sosie śmietanowo-kurkowym

2011-12-22
dzwonka karpia milickiego, cebula, sól, pieprz, trochę mąki, kurki (mrożone), masło klarowane, śmietana
Odsłon: 658
 Zobacz więcej ... 

Karp w szarym sosie (specjał kresowy na Święta)

2009-12-17
1 kg karpia, włoszczyzna (bez kapusty), 1 szklanka jasnego piwa, 3 dag migdałów, 4 dag masła, 3 dag mąki, 3 dag rodzynek, 5 dag piernika, 6-8 dag powideł śliwkowych, sól, cukier, imbir, listki laurowe, ziele angielskie, sok z ½ cytryny
Odsłon: 751
 Zobacz więcej ... 

Kiszka ziemniaczana z sosem śliwkowo-cebulowym (wrocławskie hity)

2010-10-27
0,4 kg karkówki, 0,5 kg ziemniaków, 0,15 kg boczku wędzonego (cienkie, długie plastry) 0,05 kg, czosnku, do smaku: kminek, rozmaryn, sól, pieprz
sos: 0,2 kg śliwek węgierek, 0,1 kg cebuli czerwonej, 0,1 kg miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich, czerwone wytrawne wino, do smaku: sól, pieprz
warzywa i dekoracja: młody szczypior z cebulką, do smażenia masło sklarowane, do smaku: sól, świeży pieprz
Odsłon: 953
 Zobacz więcej ... 

Kluseczki dęte (Dawne)

2010-02-05
„Rozpuszcza się ćwierć funta masła w kwarcie śmietany, wbija się potem do niego trzy jajka i cztery żółtka, wlewa się trzy łyżki dobrych drożdży, a roztrzepawszy wszystko, wsypuje się do tego jeszcze półtora funta mąki i tak rozdrobnione ciasto miesza się dobrze w donicy. Skoro się potem ciasto wyruszy, wyrabia się z niego gałki wielkości włoskiego orzecha. Gałki te ustawiają się na stolnicy mąką wysypanej, gdzie je do pomiernej wielkości rozpłaszczyć potrzeba, a potem przykryć serwetą, aby się wyruszyły.
Odsłon: 744
 Zobacz więcej ... 

Kluski szpinakowe (wrocławskie hity)

2010-08-05
40 dag szpinaku, 10 dag mąki, 5 dag masła, 2 jajka, sól, pieprz, 2 łyżki startego parmezanu, 2 łyżki masła do okraszenia
Odsłon: 1023
 Zobacz więcej ... 

Knedle bułczane (kuchnia niemiecka)

2009-11-25
8 czerstwych bułek, sól, 1 cebula, 4 dag masła, natka pietruszki, majeranek, 375 ml mleka, 2 jajka
 
Odsłon: 1795
 Zobacz więcej ... 

Kotlety z kaszy jaglanej w sosie z duszonych boczniaków (wrocławskie hity)

2009-11-25
20 g kaszy jaglanej, 25 g wątróbek drobiowych, 15 g świeżo wędzonej słoniny, 15 g cebuli, 1 jajko, 10 g świeżego masła, 40 g wywaru, ½ pęczka świeżego koperku lub innych ziół
Odsłon: 806
 Zobacz więcej ... 

Kotlety z tofu (wrocławskie hity)

2010-02-18
30 dag sera tofu, 50 g bulionu wegetariańskiego, 50 g mleka sojowego, woda, bułka tarta
Odsłon: 735
 Zobacz więcej ... 

Król potoku górskiego w marchewkowej bryzie otulony szczawiowymi łąkami (wrocławskie hity)

2010-10-27
4 pstrągi kłodzkie, 0,1 kg masła, 0,05 kg czosnku, sól, pieprz do smaku
ciasto na pierogi: 0,2 kg mąki pszennej, 2 żółtka, sól do smaku, woda
nadzienie: 0,3 kg marchewki, 0,05 kg czosnku, 3 gałązki rozmarynu, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich do smaku, kumin, sól, pieprz do smaku, 0,3 l wody
warzywa: 4 młode pory, 0,2 kg sera z Kamieńca Wrocławskiego, do smaku: lubczyk, listek laurowy, sól
0,1 kg marchewki, 6 gałązek tymianku
sos: 0,08 kg szalotki, 0,2 l crem fresh, 0,125 l wina śląskiego białego z winnicy jaworek, ½ pęczka świeżego szczawiu,
do smaku: sól, cukier, biały pieprz
dekoracja: kiełki słonecznika, buraczki
Odsłon: 652
 Zobacz więcej ... 

Królik duszony w śmietanie, podany z modrą kapustą i drożdżowymi knedlikami

2012-01-02
skoki królika (2 sztuki), 5 dag słoniny, 1 l śmietany 34%, 2 dag musztardy, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, rozmaryn
modra kapusta: 1 główka czerwonej kapusty, 1 cebula, 10 dag smalcu, rodzynki, żurawiny, miód, ocet, cukier, sól
drożdżowe knedliki: 50 dag mąki pszennej, 2 jajka, ½ szklanki mleka, 10 dag masła, 10 dag pieczywa pszennego, 4 dag drożdży, 1 łyżeczka soli, szczypta cukru
Odsłon: 1248
 Zobacz więcej ... 

Kulebiak z kapustą i grzybami (specjał kresowy na Święta)

2009-12-17
ciasto: 50-60 dag mąki pszennej, 3 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 3 dag masła lub margaryny, sól, 1 jajko do posmarowania ciasta
nadzienie: 1 główka białej kapusty, 2 duże cebule, 5 suszonych prawdziwków, 4 jajka ugotowane na twardo, 1 łyżeczka masła, sól, pieprz
Odsłon: 925
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil