Kuchnia Wrocławia
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Dania główne

Kurczak franciszkański (przepis brata Rafała)

2011-02-07
kurczak, ½ kostki masła, 6-7 szalotek (w całości) lub 2-3 cebule (pokrojone na ćwiartki), 4-5 ząbków czosnku, 7-8 pieczarek, 250 ml białego wytrawnego wina, 250 ml śmietany 18%
Odsłon: 854
 Zobacz więcej ... 

Kurczak z miodem i pomarańczami (wrocławskie hity)

2010-06-16
składniki na 1 porcję
14 dag udka z kurczaka, 80 g pieczonych ziemniaków, 50 g zielonych szparagów
sos: 60 g pomarańczy, 40 g mandarynek, 40 g miodu gryczanego, 10 g cząbru
dekoracja: sałata radicchio
marynata (składniki na 1 kg mięsa): 70 g gotowej marynaty do drobiu, 15 g suszonego selera, 10 g kolendry, 10 g imbiru, 10 g kardamonu, 0,5 g kuminu, 50 g brązowego cukru trzcinowego
Odsłon: 821
 Zobacz więcej ... 

Kurki w śmietanie

2011-08-16
50 dag kurek, 20 dag śmietany, 2 łyżki masła, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, natka pietruszki
Odsłon: 605
 Zobacz więcej ... 

Latkes - placki na święto Chanuka (kuchnia żydowska)

2010-11-17
6 średniej wielkości ziemniaków, 4 jajka, 1 duża cebula, ¾ filiżanki mąki razowej, sól, pieprz do smaku
Odsłon: 722
 Zobacz więcej ... 

Lekki bigos (wrocławskie hity)

2010-08-23
80 dag chudej łopatki lub szynki wieprzowej, 2 duże marchewki, 2 średnie cebule, 1 główka młodej kapusty, 2 szklanki bulionu warzywnego, 5 pomidorów, 3-5 gałązek tymianku, 1 pęczek koperku, sól, pieprz, szczypta cukru, 2 łyżki oleju
Odsłon: 670
 Zobacz więcej ... 

Śląskie niebo - wędzony schab z sosem z suszonych owoców

2014-02-26
1 kg schabu z kością
marynata: 2½ l wody, 80 g soli, 4 łyżki mieszanki ziół – liść laurowy, tymianek, 1 główka czosnku, 4 ziarna jałowca
sos:
45 dag suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki, morele), 100 ml cydru, 10 goździków, 1 szalotka, 1 mała gałązka świerkowa, masło
Odsłon: 603
 Zobacz więcej ... 

Maczanka wrocławska (wrocławskie hity)

2009-11-24
Składniki na 1 porcję:
18 dag schabu bez kości, 10 dag kaszy pęczak, 4 grzybki suszone, 4 śliwki suszone, 1 ząbek czosnku, 1 cebulka, 2 kromki pieczywa razowego, 50 ml rumu, ½ łyżki mąki pszennej, estragon, jałowiec, kminek, sól, pieprz
Odsłon: 1723
 Zobacz więcej ... 

Młoda marchewka duszona (kuchnia żydowska)

2011-06-08
1 kg młodej marchewki, 40 dag ziemniaków, 10 dag cukru, 3 dag cytryny, 5 dag margaryny, sól, pieprz, cynamon do smaku
Odsłon: 757
 Zobacz więcej ... 

Młody bób w sosie serowym z orzechami

2011-07-12
40 dag bobu, 1 pęczek koperku, 10 dag sera pleśniowego, kilka gałązek świeżych ziół, ¼ szklanki śmietany 22%, 5 dag orzechów włoskich, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 6 tostów pszennych
Odsłon: 608
 Zobacz więcej ... 

Musaka (kuchnia ormiańska)

2010-01-21
1 cebula, 90 dag ziemniaków, 50 dag bakłażana, 40 dag ugotowanej wołowiny, sól, pieprz, zielenina, 4-5 łyżek oleju
Odsłon: 828
 Zobacz więcej ... 

Naleśniki wegańskie (wrocławskie hity)

2010-02-18
25 dag mąki, mleko sojowe, woda, 1 łyżka otrębów pszennych, sól, olej do smażenia
Odsłon: 737
 Zobacz więcej ... 

Noga z kaczki nadziewana leśnymi skarbami z krwistą żurawiną (wrocławskie hity)

2010-10-27
4 uda kaczki, 0,15 kg borowików, 0,1 kg śliwek suszonych, 0,05 kg boczku (skwarków), 0,1 kg cebuli, 0,05 kg czosnku, 2 gałązki świeżego rozmarynu
pierogi: 0,2 kg kaszy, 0,1 kg boczku, 0,2 kg sera białego, 0,1 kg cebuli, 0,05 kg czosnku, 0,25 kg mąki, 1 jajko, ½ szklanki ciepłej wody oraz
0,2 kg cebuli, 0,25 l wina
0,15 kg żurawin, 0,1 l wina, 3 łyżki cukru
4 gruszki, 0,2 kg cukru, 2 szt. anyżu, 3 szt. kory cynamonowej, do smaku: sól, pieprz
Odsłon: 731
 Zobacz więcej ... 

Omlet z kurkami

2011-08-16
3-4 jajka, 1-2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego, sól, pieprz, garść posiekanego szczypiorku
farsz: 25 dag świeżych kurek, 1 mała cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka oleju, sól, pieprz
Odsłon: 559
 Zobacz więcej ... 

Ormiański piróg z rybą (kuchnia ormiańska, przepis na Święta)

2009-12-17
ciasto: 5 czubatych łyżek mąki, 3 jajka, 1 szklanka śmietany, 1 szklanka majonezu, 1 paczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli
nadzienie: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1 puszka tuńczyka w oleju, 2 średniej wielkości ziemniaki, 1 średnia cebula
Odsłon: 1046
 Zobacz więcej ... 

Papryka z farszem serowo-ryżowym (kuchnia bułgarska)

2010-02-27
4 papryki, 30 dag twarogu półtłustego, 2 jajka, 10 dag ugotowanego ryżu, 2 cebule, 2 łyżeczki cząbru, sól, olej, 4 łyżki jogurtu
Odsłon: 671
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil