Kuchnia Wrocławia
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Dania główne

Pasticio (kuchnia grecka)

2009-11-24
50 dag makaronu typu rigatoni (krótkie proste rurki), po 25 dag mielonej wołowiny i wieprzowiny, ½  pęczka świeżego tymianku, sól, pieprz, 60 ml oliwy
sos beszamelowy: 1-2 łyżki masła, 1-2 łyżki mąki, 300 ml mleka, 20 dag sera athotiro (można go zastąpić miękkim żółtym serem), sól, pieprz

 
Odsłon: 1784
 Zobacz więcej ... 

Pieczeń wieprzowa po litewsku (specjał kresowy)

2009-12-29
80 dag wieprzowiny bez kości, 2 dag mąki, tłuszcz, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina, 8 dag powideł wiśniowych, 4 dag startego razowego chleba, sól, pieprz, cynamon, goździki, 1 łyżka soku z cytryny
Odsłon: 897
 Zobacz więcej ... 

Pieczeń wołowa po staropolsku (przepis brata Rafała)

2011-02-07
1½ kg  wołowiny, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka estragonu, sól, pieprz, 20 dag słoniny, 2 łyżeczki masła, 8 ząbków czosnku
marynata: 1 szklanka octu winnego, 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 7 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, 2 goździki
Odsłon: 1423
 Zobacz więcej ... 

Pieczona świnka z leśnymi skarbami z głową w chmurach (wrocławskie hity)

2010-10-27
schab, 0,4 g czosnku, kilka gałązek tymianku, 0,1 l żubrówki, do smaku: sól, świeży pieprz, 3 szt. kory cynamonowej
suflet: 4 jajka, 0,2 podgrzybków, 0,1 kg cebuli, czosnek, do smaku: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek
sos: 0,2 l wina śląskiego czerwonego, 0,1 l nalewki jagodowej z Borów Dolnośląskich, 2 gałązki rozmarynu, 1 ząbek czosnku
warzywa: 0,15 kg botwiny, roszponki, rukoli
dekoracja: jabłko z okolic Kraśnic 0,2 kg
Odsłon: 615
 Zobacz więcej ... 

Pieczony schab z warchlaka w liściach kapusty na sosie własnym...

2011-05-23
Pieczony schab z warchlaka w liściach kapusty na sosie własnym podany z ziemniaczaną kulką faszerowaną duszoną dynią i grzybami oraz z purée z pietruszki i ciepłą sałatką ze świeżych warzyw
60 dag schabu, 20 dag liści czerwonej kapusty, 30 dag masła, 10 dag bułki tartej, natka pietruszki, 60 dag ziemniaków, 8 dag mąki orkiszowej, 20 dag mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 20 dag miąższu dyni, 20 dag podgrzybków, 20 dag cebuli, 100 ml wina białego, tymianek, czosnek, sól, pieprz, 30 dag pietruszki (korzenia), 200 ml mleka, mięta, 30 dag marchwi, 30 dag szparagów (mogą być mrożone), 10 dag rukoli, 10 dag młodego szpinaku, 10 dag młodej botwiny, 10 dag czerwonej cebuli, 10 dag rzodkiewek, 20 dag śmietany 30%, 20 dag śmietany 18%
Odsłon: 789
 Zobacz więcej ... 

Pierekaczewnik (kuchnia tatarska)

2011-03-01
ciasto: 1 kg mąki, 5 żółtek, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oleju, ½ l ciepłej wody, 1 kg sklarowanego masła na smarowanie kolejnych warstw ciasta
farsz: 1 kg surowej baraniny, wołowiny, gęsiny, indyka lub kurczaka, 3 cebule, sól, pieprz
Odsłon: 736
 Zobacz więcej ... 

Pierś z kaczki confit (Młodzi kreatorzy)

2011-06-15
20 dag filetu z kaczki, świeży tymianek, czosnek, 20 ml czerwonego wina, 30 ml octu jabłkowego, 200 ml oleju, ziele angielskie, listek laurowy, jabłko, sól, pieprz
wrocławskie bliny: 3 dag mąki orkiszowej, 1 dag maki gryczanej, 5 dag smardzów, 2 dag drożdży, 20 ml mleka, 1 jajko, 10 ml oleju
sos: demi glace z kaczki, sok malinowy, masło
Odsłon: 1451
 Zobacz więcej ... 

Pierogi orzechowe z boczniakami

2011-12-22
ciasto pierogowe: 50 dag mąki, 1 jajko, 1 żółtko, ciepła woda, sól
nadzienie: 20 dag orzechów włoskich, 10 dag kapusty kiszonej, 5 dag kaszy jęczmiennej, 5 dag cebuli, 3 dag masła, sól, pieprz, tymianek
Odsłon: 664
 Zobacz więcej ... 

Pierogi z kapustą i grzybami (specjał kresowy na Święta)

2009-12-10
35 dag mąki, sól, 1 jajko, ½ szklanki wody
nadzienie: 5 dag suszonych grzybów, 30 dag kiszonej kapusty, 1 cebula, olej
Odsłon: 692
 Zobacz więcej ... 

Pierogi z mąki orkiszowej z szyjkami rakowymi (Młodzi kreatorzy)

2011-06-15
50 dag mąki orkiszowej, 100 ml mleka, 2 żółtka jajek, 50 dag kapusty kiszonej, 50 dag szyjek rakowych, 10 dag cebuli, czosnek, 20 dag masła, 30 dag borowików, tymianek
sos: 200 ml białego wina, 400 ml śmietany, 100 ml wywaru z raków, kminek
Odsłon: 899
 Zobacz więcej ... 

Pierożki wigilijne ze słodką kapustą (specjał kresowy)

2009-12-24
Zdaniem kresowiaków z Sambora gotowanie kiszonej kapusty to zbrodnia. Pierożki pyszne są z duszoną cebulką. A jeszcze lepsze – odsmażane następnego dnia.
ciasto: 40 dag mąki, olej, gorąca woda
nadzienie: 1 mała główka białej kapusty, kilka ugotowanych suszonych grzybów, 3 cebulki, olej, sól, pieprz ziarnisty, cukier
Odsłon: 650
 Zobacz więcej ... 

Pierożki z łososiem i fetą

2011-12-22
ciasto pierogowe: 50 dag mąki, 1 jajko, 1 żółtko, ciepła woda, sól
nadzienie: 60 dag filetów ze świeżego łososia, 20 dag fety, 10 dag cebuli, 5 dag masła, świeża bazylia, tymianek, sól, biały pieprz
Odsłon: 1022
 Zobacz więcej ... 

Pikantny strudel ze szpinakiem (wrocławskie hity)

2010-08-05
30 dag ciasta francuskiego, 1 łyżka oleju, 1 cebula, 30 dag szpinaku, szynka,  sól, pieprz, 20 dag ser feta, 1 żółtko, sezam
Odsłon: 784
 Zobacz więcej ... 

Płow po tatarsku (kuchnia tatarska)

2011-03-01
1 kg ryżu, 1 kg mięsa (np. wołowina, cielęcina, drobiowe lub baranina), 1 kg marchwi, 1 kg cebuli, 1 l wody, ½ l oleju, 1 główka czosnku, sól, gotowa przyprawa do pilawu
Odsłon: 842
 Zobacz więcej ... 

Polędwica wołowa w sosie winno-grzybowym z kopytkami szpinakowymi (wrocławskie hity)

2010-02-02
składniki na 4 porcje
60 dag polędwicy wołowej, sól, pieprz, oliwa
kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 50 dag mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szpinak, 3 ząbki czosnku, po szczypcie pieprzu i kolendry, 1 łyżka soli
sos winno-grzybowy: borowiki suszone, cebula, wino czerwone, mąka ziemniaczana, masło, sól, pieprz
Odsłon: 1503
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil