Kuchnia Wrocławia
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Dania główne

Polędwiczki wieprzowe podane z potrawką z dyni (wrocławskie hity)

2010-10-12
potrawka z dyni: 1 kg dyni, 25 dag cebuli, 2 łyżki masła, 3 łyżki soku z cytryny, 125 ml maślanki, 125 ml śmietany, do smaku: sol, pieprz, anyż
polędwiczki: 27 dag polędwiczek wieprzowych, parmezan, bułka tarta, natka pietruszki, mąka, 1 jajko, czerwona słodka papryka, sól, pieprz, olej
Odsłon: 776
 Zobacz więcej ... 

Polędwiczki z czatnejem truskawkowo-imbirowym (wrocławskie hity)

2010-06-11
2 polędwiczki wieprzowe (każda około 30 dag), 50 dag truskawek, 1 duża czerwona cebula, ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina, kawałek imbiru (około 5 cm), pasek skórki cytrynowej i pomarańczowej, 4 łyżki brązowego cukru, ½ łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu, zioła prowansalskie, sól, olej
Odsłon: 605
 Zobacz więcej ... 

Polędwiczki z grzybami leśnymi

2014-02-26
60 dag polędwiczek wieprzowych, 4 cebule, 60 dag borowików i opieńków, 4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz młotkowy, rozmaryn, natka pietruszki, 50 dag śmietany 30%, olej, 4 łyżeczki mąki, 8 dag masła, 2 cukinie, 2 bakłażany, 2 bulwy kopru włoskiego
Odsłon: 629
 Zobacz więcej ... 

Pstrągi w winie (specjał kresowy na Święta)

2009-12-17
4 pstrągi, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 10 dag masła, 10 dag orzechów laskowych, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Odsłon: 723
 Zobacz więcej ... 

Racuszki z dyni i cukinii podane z greckim jogurtem i czerwonym kawiorem oraz kiełkami (wrocławskie hity)

2010-10-12
70 dag obranej i oczyszczonej dyni, 20 dag oczyszczonej z nasion cukinii, 2 jajka, 10 dag mąki pszennej, kilka gałązek świeżego koperku, 2 ząbki czosnku, olej słonecznikowy do smażenia, 25 dag jogurtu greckiego, 50 g kiełków groszku szparagowego, 1 cytryna, sól, pieprz
Odsłon: 602
 Zobacz więcej ... 

Radość Franciszkańska (przepis brata Rafała)

2009-11-22
25 dag czerwonej fasoli, 75 dag wołowiny, 25 dag pomidorów, 1-2 papryki, cebula, ząbek czosnku, papryczka chili, sól, pieprz, papryka w proszku, 2 łyżki oleju.
Odsłon: 877
 Zobacz więcej ... 

Roladki z polędwiczek wieprzowych faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem w sosie śmietanowym (wrocławskie hity)

2009-12-03
Składniki na 10 porcji
1,5 kg polędwiczek wieprzowych, 0,2 kg kaszy jaglanej, 0,2 kg szpinaku, 0,4 l wywaru, 2 jajka, sól, pieprz, rozmaryn
sos śmietanowy: 0,9 l śmietany kremowej 30%, 0,2 kg masła, 0,1 kg cytryny, 0,1 l oleju, sól, pieprz, szafran
Odsłon: 1002
 Zobacz więcej ... 

Rostbef wołowy z grilla (wrocławskie hity)

2010-06-16
składniki na 1 porcję
25 dag rostbefu wołowego, 40 g zielonych szparagów, 10 dag frytek
sos: 50 g gotowego sosu pieczeniowego, zielony pieprz
marynata (składniki na 1 kg mięsa): 60 g gotowej marynaty do wołowiny, 20 g papryki chili, 10 g słodkiej czerwonej papryki mielonej, po 10 g majeranku, cząbru, estragonu, granulowanego czosnku
Odsłon: 1151
 Zobacz więcej ... 

Sandacz duszony w warzywach z risotto z pęczaku

2014-02-12
30 dag sandacza, 10 dag masła, 100 ml oliwy z oliwek, 5 dag papryki czerwonej, 5 dag marchewki, 5 dag cebuli czerwonej, 5 dag cukinii, 5 dag bakłażana, 20 dag kaszy pęczak, 2 dag czosnku, 100 ml wina białego, 300 ml bulionu warzywnego
Odsłon: 988
 Zobacz więcej ... 

Schab gotowany w niskiej temperaturze z tartą z botwiną i jabłkami...

2011-05-23
Schab gotowany w niskiej temperaturze z tartą z botwiną i jabłkami, podany w towarzystwie gołąbków z kaszą jaglaną i sosem z trawy żubrowej i jabłek
70 dag schabu z kością, 40 dag mąki orkiszowej, 20 dag masła, 1 jabłko, 10 dag botwiny, 10 dag brokułów, 50 ml śmietany, 50 ml wywaru warzywnego, ½ cebuli, 3 liście kapusty włoskiej, 20 dag kaszy jaglanej, 5 dag boczku wędzonego, 2 jajka, 100 ml demi glace, 4 losy trawy żubrowej
Odsłon: 652
 Zobacz więcej ... 

Schab z grzybami i wątróbką w towarzystwie gołąbeczków z kaszą (wrocławskie hity)

2010-03-25
schab z prosiaka, marynata (liście ziela, sól, pieprz, miód wrzosowy), kasza pęczak, wątróbki, słonina wędzona, grzyby, cebula, wiśnie, jagody, kapusta
Odsłon: 769
 Zobacz więcej ... 

Schab z warchlaka confit podany na blinie orkiszowym z grzybami...

2011-05-23
Schab z warchlaka confit podany na blinie orkiszowym z grzybami, babeczką twarogowo-rakową i kremowym musem warzywnym
80 dag schabu, 6 dag maki orkiszowej, 1 jajko, 3 białka, przyprawy do smaku, mleko, 60 dag śmietany 36%, 20 dag masła, 3 świeże raki, 5 dag szyjek rakowych, 5 dag porów, 8 dag szalotek, 10 dag bobu, 10 dag groszku zielonego, 10 dag grzybów, 6 dag twarogu, tymianek do dekoracji, confit, jabłka, seler naciowy, czosnek, trawa żubrowa, tłuszcz gęsi, przyprawy
Odsłon: 1193
 Zobacz więcej ... 

Schab z warchlaka z tymbalikiem (Młodzi kreatorzy)

2011-06-15
20 dag schabu z warchlaka, 5 dag jabłka, 3 dag selera naciowego, 1 szt. trawy żubrowej, 50 ml śmietany, sól, pieprz, 10 ml oleju, 2 dag cebuli, 1 dag orzechów włoskich łuskanych
tymbalik: 3 dag sera białego, 3 dag ugotowanych ziemniaków, 1 dag kaszy gryczanej, 1 dag borowików, ½ jajka, 1 dag cebuli, mąka pszenna, masło, tymianek
Odsłon: 577
 Zobacz więcej ... 

Schlesisches Himmelreich (Dawne)

2009-11-25
25 dag suszonych owoców, 50 dag wieprzowiny (lub peklowiny), 3 dag masła, 3 dag mąki, cukier, sól, ew. sok z cytryny
Odsłon: 834
 Zobacz więcej ... 

Słodka pieczeń wołowa (kuchnia żydowska)

2010-02-02
składniki na 6 porcji
1½ kg mostka wołowego, po 25 dag suszonych śliwek, moreli i gruszek, 3 marchewki, ½ l soku pomarańczowego, 4 łyżki miodu, 8 plasterków cytryny, sól, pieprz
Odsłon: 682
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil