Kuchnia Wrocławia
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Dania główne

Smażenica (specjał kresowy na Wielkanoc)

2010-04-01
40 dag boczku wędzonego, 60 dag swojskiej szynki, 45 dag swojskiej kiełbasy, 12 jajek na twardo, 2 laski chrzanu, szczypta startego tymianku, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz
Odsłon: 1469
 Zobacz więcej ... 

Smażona cukinia w sosie jogurtowym (kuchnia bułgarska)

2010-03-25
8 małych cukinii, 4 łyżki oleju, 1 pęczek koperku grubo posiekanego, sól
sos jogurtowy: 40 dag jogurtu, 20 dag kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku, świeże strąki
czerwonego chili, sól, biały pieprz, sok z ½ cytryny
Odsłon: 835
 Zobacz więcej ... 

Smażone białe kiełbaski

2011-04-26
cienkie białe kiełbaski, 1 cebula, majeranek, ostra papryka mielona, pieprz, sól, olej do smażenia
Odsłon: 708
 Zobacz więcej ... 

Smażony filet z dorsza na duszonej winnej kapuście (wrocławskie hity)

2010-02-18
1 kg dorsza północnego, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 6 dag masła, 2 dag bułki tartej
duszona kapusta kiszona: 1 kg kapusty kiszonej, 50 dag jabłek ogrodowych, 10 dag zielonego groszku, 150 ml białego wytrawnego wina, sól, pieprz czarny w ziarnach, 1 łyżeczka cukru, 15 dag białej cebuli, 100 ml śmietany 30%, 5 dag masła
Odsłon: 871
 Zobacz więcej ... 

Stek z polędwicy wołowej z grillowanymi warzywami

2013-01-07
80 dag polędwicy wołowej
marynata: miód, keczup, sos sojowy, czosnek, oliwa z oliwek
warzywa: po 25 dag cukinii, bakłażana, czerwonej papryki, 12 ½ dag czerwonej cebuli, 25 dag pieczarek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz
karmelizowana czerwona cebula
sos miodowo-musztardowy: miód, musztarda, czosnek, ocet z czerwonego wina, olej , oliwa z oliwek, sól, pieprz
masło ziołowe
Odsłon: 1229
 Zobacz więcej ... 

Sum milicki gotowany w niskiej temperaturze w maśle ziołowo-rozmarynowym

2014-02-26
50 dag suma, 60 dag masła, 40 dag cykorii, 40 dag kalafiora, 80 ml mleka kokosowego, pomarańcze, limonki, rozmaryn, tymianek, estragon, sól, pieprz, cukier trzcinowy
Odsłon: 435
 Zobacz więcej ... 

Szynka pieczona z pomarańczami (przepis brata Rafała na Święta)

2009-12-10
To smakowite i wykwintne danie z pewnością zachwyci gości zaproszonych na świąteczny obiad.
składniki dla 10 osób
szynka peklowana z kością (około 3 kg), 5 pomarańczy, ½ szklanki łagodnej musztardy, ½ szklanki cukru, około 15 goździków
sos: 2 łyżki brandy, ¼ łyżki zmielonej gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki zmielonych goździków
Odsłon: 2260
 Zobacz więcej ... 

Szynka pieczona z sosem Cumberland (Dawne)

2009-12-04
1½ kg szynki, butelka czerwonego wytrawnego wina, 2 cebule, 3 listki laurowe, po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 2 łyżki smalcu, sól, pieprz zmielony
sos Cumberland: 1 cytryna, 1 pomarańcza, 1 łyżka cukru, 125 ml porto, 4 łyżki galaretki porzeczkowej, sól, biały pieprz, płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Odsłon: 669
 Zobacz więcej ... 

Tołma, czyli gołąbki w liściach winogron (kuchnia ormiańska)

2009-12-03
liście winogronowe średniej wielkości
nadzienie: 1 kg mięsa wieprzowo-wołowego, 1 szklanka ryżu, 1 jajko, ½ kostki stopionego masła, 1 pęczek kopru i bazylii, sól, pieprz do smaku
sos: 1 duża śmietana 18%, 1 mały kefir, 4 ząbki rozgniecionego czosnku, ½ pęczka posiekanego koperku, sól
Odsłon: 1999
 Zobacz więcej ... 

Tort warzywny (kuchnia ormiańska)

2010-01-21
1 nieduża cebula, 3-4 marynowane ogórki, 2 duże ugotowane ziemniaki, 1 duży ugotowany burak, 2 ugotowane marchewki, 3-4 ugotowane na twardo jajka, sól
sos: 5 łyżek majonezu, 5 łyżek śmietany, sól, pieprz
Odsłon: 1019
 Zobacz więcej ... 

Tymbaliki z polędwiczki wieprzowej podane z plackami dyniowymi (wrocławskie hity)

2010-01-13
0,7 kg polędwiczek wieprzowych (z zalewy z oliwy, tymianku, pieprzu i octu balsamicznego), 0,4 kg miąższu dyni, 0,3 kg ugotowanych ziemniaków, 0,1 kg papryki, 2 jajka, 1 łyżka stołowa mąki, olej, sól, pieprz
do dekoracji: blanszowane warzywa: 4 róże brokułów, 0,1 kg karotki
Odsłon: 789
 Zobacz więcej ... 

Ukraiński kugiel kartoflany z wędzonką (kuchnia ukraińska)

2010-03-03
1 kg ziemniaków, 3 średniej wielkości cebule, 30 dag wędzonki (boczku, kiełbasy, resztek pieczeni), 1 kajzerka, 1 jajko, sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku, 3-4 suszone grzyby, 3 łyżki oleju, 2 łyżki bułki tartej, suszony majeranek, mielona słodka papryka, kminek
Odsłon: 800
 Zobacz więcej ... 

Wareniki z fasolą (kuchnia ukraińska, przepis na Święta)

2009-12-10
Potrawa pojawia się obowiązkowo podczas świątecznego spotkania mniejszości narodowych – Wrocławskiej Kutii.
ciasto: 40 dag mąki, woda, olej, sól
nadzienie:
60 dag białej fasoli, 2 cebule, masło, sól, pieprz
Odsłon: 1391
 Zobacz więcej ... 

Wigilijne gołąbki z kaszą gryczaną

2013-12-19
Nieodzownym dodatkiem do gołąbków wigilijnych jest kompot z suszu.
4 woreczki kaszy gryczanej, 4 cebule, 2 duże ziemniaki, garść suszonych grzybów lub 20 dag pieczarek, olej, sól, pieprz, główka białej kapusty, 1 l bulionu
Odsłon: 613
 Zobacz więcej ... 

Wiosenny pstrąg (kuchnia grecka)

2010-03-25
po 1 pstrągu na osobę, 2-3 marchewki pokrojone w kostkę, 1-2 cebule pokrojone w półplastry, 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojonego, 20 dag masła, sok z 2 cytryn, sól, pieprz
Odsłon: 687
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil