Kuchnia Wrocławia - Bożonarodzeniowe ciasto orzechowe (kuchnia grecka, przepis na Święta)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Sobota, 12 Grudzień, 2009

Bożonarodzeniowe ciasto orzechowe (kuchnia grecka, przepis na Święta)

35 dag orzechów włoskich, 4 dag mąki krupczatki, 1 łyżka cynamonu, 6 jajek, 25 dag twardej marmolady, 2 łyżki wody pomarańczowej, tłuszcz i mąka do formy
sos jogurtowy: 50 dag gęstego jogurtu naturalnego, 3 łyżki miodu, 2 łyżeczki wody pomarańczowej
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Orzechy drobno posiekać lub zmielić, wymieszać z mąką i cynamonem. Żółtka utrzeć, wsypać orzechy z mąką, dodać marmoladę i wodę pomarańczową. Białka ubić, dodać do nich trochę ciasta z orzechami, następnie tę pianę dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Wyłożyć na natłuszczoną i oprószoną mąką tortownicę o średnicy 20 cm. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C. Po wyjęciu z piekarnika oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy, ale ich nie zdejmować przez 15 minut. Następnie zdjąć i pozostawić ciasto do ostygnięcia.
Jogurt wymieszać z miodem i wodą pomarańczową. Podać ciasto i sos oddzielnie lub nałożyć sos na kawałki ciasta.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Bożonarodzeniowe ciasto orzechowe (kuchnia grecka, przepis na Święta)
.
Dolfil