Kuchnia Wrocławia - Ciasto radości franciszkańskiej (przepis brata Rafała na Święta)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 17 Grudzień, 2009

Ciasto radości franciszkańskiej (przepis brata Rafała na Święta)

biszkopt: 8 dag mąki tortowej, 8 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 jajek, 15 dag cukru, cukier waniliowy, 4 łyżki gorącej wody, 150 ml soku pomarańczowego
krem: 850 ml soku pomarańczowego, 2 budynie waniliowe z cukrem, 2 łyżki cukru
masa: 1 dag żelatyny, 4 łyżki zimnej wody, 100 ml mleka, 100 ml śmietany 36%, 3-4 łyżki cukru pudru, polewa czekoladowa
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dolać gorącą wodę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec około 25 minut w temperaturze 200˚C.
Wystudzone ciasto nasączyć 150 ml soku pomarańczowego.
Z 850 ml soku odlać ½ szklanki, wsypać budynie i wymieszać. Resztę soku zagotować z cukrem. Do zagotowanego soku wlać budynie, mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę ułożyć na ciasto i wyrównać.
Następnie namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Dobrze namoczoną żelatynę wymieszać z mlekiem. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać zimne mleko z żelatyną, dalej ubijając. Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową. Ciasto schłodzić w lodówce.
Gotową polewę czekoladową podgrzać w gorącej wodzie, pomazać nią bitą śmietanę.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Ciasto radości franciszkańskiej (przepis brata Rafała na Święta)
.
Dolfil