Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dolać gorącą wodę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec około 25 minut w temperaturze 200˚C.
Wystudzone ciasto nasączyć 150 ml soku pomarańczowego.
Z 850 ml soku odlać ½ szklanki, wsypać budynie i wymieszać. Resztę soku zagotować z cukrem. Do zagotowanego soku wlać budynie, mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę ułożyć na ciasto i wyrównać.
Następnie namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Dobrze namoczoną żelatynę wymieszać z mlekiem. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać zimne mleko z żelatyną, dalej ubijając. Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową. Ciasto schłodzić w lodówce.
Gotową polewę czekoladową podgrzać w gorącej wodzie, pomazać nią bitą śmietanę.
|