Kuchnia Wrocławia - Bożonarodzeniowy placek z bakaliami (Dawne, przepis na Święta)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 17 Grudzień, 2009

Bożonarodzeniowy placek z bakaliami (Dawne, przepis na Święta)

50 dag mąki, 5 dag drożdży, 250 ml mleka, 10 dag masła, 10 dag cukru, 1 jajko, 10 dag migdałów, 10 dag rodzynek sułtanek, po 5 dag skórki z cytryny i pomarańczy, szczypta soli, 2 łyżki rozpuszczonego masła do polania
do posypania: cukier puder wymieszany z mielonymi migdałami
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Przygotować zaczyn z drożdży na 3 łyżkach mleka. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, jajko, resztę mleka, rozpuszczone ostudzone masło, drożdże. Zagnieść gładkie ciasto. Dodać pokruszone migdały, rodzynki, drobno pokrojone skórki z owoców. Ponownie zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
Ponownie zagnieść. Uformować dwa podłużne bochenki. Każdy lekko spłaszczyć. Ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i oprószone lekko mąką. Pozostawić do wyrośnięcia (około 15 minut). Polać rozpuszczonym masłem. Piec około 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Po upieczeniu ponownie polać ciepłe ciasto masłem i posypać cukrem pudrem wymieszanym z mielonymi migdałami. Placki można także piec w podłużnych formach.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Bożonarodzeniowy placek z bakaliami (Dawne, przepis na Święta)
.
Dolfil