Kuchnia Wrocławia - Drożdżowe obwarzanki (wrocławskie hity)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wtorek, 05 Styczeń, 2010

Drożdżowe obwarzanki (wrocławskie hity)

składniki na 30 sztuk
50 dag mąki, 5 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 5 dag cukru, szczypta soli, 5 dag masła, 4 żółtka, mąka do podsypania, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Mąkę przesiać, zrobić na środku wgłębienie. Drożdże pokruszyć, zalać 2 łyżkami ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru. Wymieszać i wlać we wgłębienie w mące. Odstawić na 15 minut.
Resztę mleka, sól, masło, żółtka utrzeć, razem z mąką zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę i odstawić na godzinę.
Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką wyciąć krążki. Z każdego wyciąć środek małym kieliszkiem. Odstawić na 15 minut. Obwarzanki smażyć na złoto 3-4 minuty w gorącym tłuszczu. Osączyć, posypać cukrem pudrem.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Drożdżowe obwarzanki (wrocławskie hity)
.
Dolfil