Kuchnia Wrocławia - Babka drożdżowa (wrocławskie hity, przepis na Wielkanoc)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 01 Kwiecień, 2010

Babka drożdżowa (wrocławskie hity, przepis na Wielkanoc)

50 dag mąki pszennej, 250 ml mleka, 5 dag drożdży, 15 dag cukru, 8 żółtek, 10 dag masła, skórka starta z 1 cytryny, 5 dag rodzynek, sól
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Jedną dużą formę (lub dwie małe) posmarować masłem i oprószyć mąką. Rodzynki umyć, sparzyć i osuszyć. Mąkę przesiać do miski. Zrobić rozczyn z 10 dag mąki, letniego mleka i drożdży roztartych z 1 łyżką cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodać do miski z mąką. Wlać wyrośnięty rozczyn, wsypać szczyptę soli i startą skórkę cytrynową. Wyrabiać ciasto 30 minut. Dodać roztopione masło i rodzynki. Wyrabiać 30 minut.
Ciasto włożyć do formy (do 1/3 wysokości), przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy forma jest prawie pełna, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C. Piec około 40 minut. Następnie ciasto lekko ostudzić i ostrożnie wyjąć z formy, gorące oprószyć cukrem pudrem lub polukrować, gdy przestygnie.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Babka drożdżowa (wrocławskie hity, przepis na Wielkanoc)
.
Dolfil