Kuchnia Wrocławia - Ciasto truskawkowe pod bezową kołderką (wrocławskie hity)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Piątek, 11 Czerwiec, 2010

Ciasto truskawkowe pod bezową kołderką (wrocławskie hity)

70 dag truskawek, 13 dag masła, 25 dag cukru, skórka starta z cytryny, 2 opakowania cukru waniliowego, 6 jajek, 4 białka, 18 dag mąki, 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka wiórków kokosowych, szczypta soli, tłuszcz do formy
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Masło utrzeć z 10 dag cukru i jednym opakowaniem cukru waniliowego. Ucierając, dodawać po kolei: 2 całe jajka i 4 żółtka. Pod koniec wsypać skórkę z cytryny, wiórki kokosowe i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciastem wyłożyć wysmarowaną wcześniej tłuszczem okrągłą formę. Piec 20 minut w 180˚C. Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Z białek, reszty cukru (łyżkę odłożyć!), cukru waniliowego i soli ubić pianę. Wymieszać z łyżką cukru.
Piekarnik rozgrzać do 220˚C. Na cieście ułożyć truskawki. Przykryć je pianą. Ciasto wstawić do pieca. zmniejszyć temperaturę do 180˚C. Zapiekać 10 minut.

 
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Ciasto truskawkowe pod bezową kołderką (wrocławskie hity)
.
Dolfil