Kuchnia Wrocławia - Ciasto grysikowe (kuchnia grecka)
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 25 Listopad, 2009

Ciasto grysikowe (kuchnia grecka)

5 jajek, 5 dag masła, 1 czubata łyżka cukru pudru, 1 pomarańcza, 5 dag wiórków migdałowych, 20 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, 5 łyżek kaszy kukurydzianej, tłuszcz do formy
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Płaską formę do ciasta posmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180˚C. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z połową cukru i żółtkami na pulchną masę. Dodać do ucieranej masy skórkę startą z pomarańczy, a następnie wyciśnięty z niej sok i wiórki migdałowe.
Ubić na sztywno pianę z białek, pod koniec dodając resztę cukru. Pianę delikatnie połączyć z utartą wcześniej masą, powoli dodając do niej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli do smaku, a na końcu kaszę kukurydzianą. Masę należy mieszać bardzo ostrożnie, aby piana nie opadła, a ciasto nie straciło puszystości. Przełożyć do formy, piec około 50 minut. Ciasto ostudzić i pokroić w kwadraty. Posypać wiórkami migdałowymi.
Greckie ciasta ozdabia się często listkami mięty. Ciasto można podawać z konfiturą morelową lub zalać syropem (100 ml wody, 3 łyżki cukru i 20 ml koniaku). Do ciasta podaje się czerwone wino.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Ciasto grysikowe (kuchnia grecka)
.
Dolfil