Kuchnia Wrocławia - Ciasto biszkoptowe
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 22 Grudzień, 2011

Ciasto biszkoptowe "Kamieniołomy"

biszkopt: 8 jajek, 1½ szklanki cukru, 1½ szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju, 1 op. cukru waniliowego
masa I: 1½ kg jabłek, 2 czerwone galaretki
masa II: 2 „śnieżki”, 1 galaretka agrestowa, 50 dag pierniczków nadziewanych w czekoladzie, polewa i posypka
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, ubić. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i olej. Ciasto włożyć na dużą blachę i piec pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180˚C. Przekroić na 2 placki.
Przygotować masę jabłkową: jabłka obrać, zetrzeć na tarce, podsmażyć, wsypać czerwone galaretki, wymieszać i ostudzić.
Przygotować drugą masę: galaretkę agrestową rozpuścić w ½ szklanki wody. Śnieżki przygotować według przepisu na opakowaniu, wymieszać z tężejącą galaretką.
Na placku rozsmarować masę jabłkową, ułożyć pierniczki, wyłożyć drugą masę, przykryć plackiem. Polać polewą, przykryć upieczonym plackiem typu karpatka. Posypać cukrem pudrem i kakao.
Anna Chojna, KGW Jutrzyna
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Ciasto biszkoptowe
.
Dolfil