Kuchnia Wrocławia
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Desery

Babeczki z kaszy manny i wanilii podane na sosie z malin (wrocławskie hity)

2009-11-25
0,20 kg kaszy manny, 0,10 kg masła, 1 laska wanilii, 0,25 l mleka, 0,15 l śmietanki słodkiej, cukier brązowy, cukier biały, 0,50 kg świeżych malin, 0,1 l porto, listki melisy
Odsłon: 953
 Zobacz więcej ... 

Babka drożdżowa (wrocławskie hity, przepis na Wielkanoc)

2010-04-01
50 dag mąki pszennej, 250 ml mleka, 5 dag drożdży, 15 dag cukru, 8 żółtek, 10 dag masła, skórka starta z 1 cytryny, 5 dag rodzynek, sól
Odsłon: 858
 Zobacz więcej ... 

Bożonarodzeniowe ciasto orzechowe (kuchnia grecka, przepis na Święta)

2009-12-12
35 dag orzechów włoskich, 4 dag mąki krupczatki, 1 łyżka cynamonu, 6 jajek, 25 dag twardej marmolady, 2 łyżki wody pomarańczowej, tłuszcz i mąka do formy
sos jogurtowy: 50 dag gęstego jogurtu naturalnego, 3 łyżki miodu, 2 łyżeczki wody pomarańczowej
Odsłon: 947
 Zobacz więcej ... 

Bożonarodzeniowy placek z bakaliami (Dawne, przepis na Święta)

2009-12-17
50 dag mąki, 5 dag drożdży, 250 ml mleka, 10 dag masła, 10 dag cukru, 1 jajko, 10 dag migdałów, 10 dag rodzynek sułtanek, po 5 dag skórki z cytryny i pomarańczy, szczypta soli, 2 łyżki rozpuszczonego masła do polania
do posypania: cukier puder wymieszany z mielonymi migdałami
Odsłon: 940
 Zobacz więcej ... 

Bomba ananasowa (Dawne)

2009-11-24
1 puszka ananasów, 125 g serka mascarpone, 6 łyżek cukru, 1 op. cukru waniliowego, 10 dag biszkoptów, 2 kubki bitej śmietany, 1 kubek kwaśnej śmietany, masło, 100 pokrojonych migdałów, wiórki kokosowe, 1 łyżka soku z cytryny
Odsłon: 1212
 Zobacz więcej ... 

Budyń ryżowy pieczony (Dawne)

2010-02-05
„Oczyszcza się funt ryżu we wrzącej wodzie, a odcedziwszy go potem, nalewa się nań pół kwarty wrzącego mleka, aby tak powoli rozpęczniał. Ubija się potem pół kwarty masła na pianę, tłucze w moździerzu ćwierć funta migdałów obłupanych ze skórki, do tego przydaje się ćwierć funta cukru, kilka utartych cytrynowych skórek, nieco potłuczonego cynamonu i dziesięć żółtek. Na koniec przydaje się jeszcze białka z jaj na pianę ubite.
Odsłon: 1063
 Zobacz więcej ... 

Ciasto biszkoptowe "Kamieniołomy"

2011-12-22
biszkopt: 8 jajek, 1½ szklanki cukru, 1½ szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju, 1 op. cukru waniliowego
masa I: 1½ kg jabłek, 2 czerwone galaretki
masa II: 2 „śnieżki”, 1 galaretka agrestowa, 50 dag pierniczków nadziewanych w czekoladzie, polewa i posypka
Odsłon: 1163
 Zobacz więcej ... 

Ciasto grysikowe (kuchnia grecka)

2009-11-25
5 jajek, 5 dag masła, 1 czubata łyżka cukru pudru, 1 pomarańcza, 5 dag wiórków migdałowych, 20 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, 5 łyżek kaszy kukurydzianej, tłuszcz do formy
Odsłon: 1099
 Zobacz więcej ... 

Ciasto radości franciszkańskiej (przepis brata Rafała na Święta)

2009-12-17
biszkopt: 8 dag mąki tortowej, 8 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 jajek, 15 dag cukru, cukier waniliowy, 4 łyżki gorącej wody, 150 ml soku pomarańczowego
krem: 850 ml soku pomarańczowego, 2 budynie waniliowe z cukrem, 2 łyżki cukru
masa: 1 dag żelatyny, 4 łyżki zimnej wody, 100 ml mleka, 100 ml śmietany 36%, 3-4 łyżki cukru pudru, polewa czekoladowa
Odsłon: 1488
 Zobacz więcej ... 

Ciasto truskawkowe pod bezową kołderką (wrocławskie hity)

2010-06-11
70 dag truskawek, 13 dag masła, 25 dag cukru, skórka starta z cytryny, 2 opakowania cukru waniliowego, 6 jajek, 4 białka, 18 dag mąki, 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka wiórków kokosowych, szczypta soli, tłuszcz do formy
Odsłon: 1230
 Zobacz więcej ... 

Deser jabłkowy (Dawne)

2009-11-24
2 szklanki musu jabłkowego, 5 dag drobno pokruszonych migdałów, 5 dag cukru, 25 dag śmietany kremówki, 5 dag masła, 5 dag startej czekolady
Odsłon: 1098
 Zobacz więcej ... 

Deser jogurtowy o smaku kiwi (wrocławskie hity)

2010-08-02
gałka lodów śmietankowych lub waniliowych, świeże owoce kiwi, polewa o smaku kiwi, jogurt naturalny, bita śmietana
Odsłon: 893
 Zobacz więcej ... 

Deser lodowy (wrocławskie hity)

2010-08-02
1½ szklanki mleka, 3 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 1 szklanka śmietanki kremówki, 2 łyżki syropu malinowego, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka cukru waniliowego
Odsłon: 915
 Zobacz więcej ... 

Deser z kaszy kukurydzianej (wrocławskie hity)

2009-12-03
50 dag kaszy kukurydzianej, 15 dag rodzynek, 5 szt. kiwi, 1 szt. grapefruita lub 10 szt. filetów, 10 dag polewy czekoladowej, 10 dag bitej śmietany, mięta do dekoracji, syrop brzoskwiniowy
Odsłon: 1024
 Zobacz więcej ... 

Drożdżowe obwarzanki (wrocławskie hity)

2010-01-05
składniki na 30 sztuk
50 dag mąki, 5 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 5 dag cukru, szczypta soli, 5 dag masła, 4 żółtka, mąka do podsypania, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania
Odsłon: 1304
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil