Kuchnia Wrocławia
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Desery

Jabłecznik (specjał kresowy)

2009-12-03
1 kostka margaryny lub masła, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 50 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jabłek, garść moreli i rodzynek, cynamon, tłuszcz do formy
Odsłon: 950
 Zobacz więcej ... 

Jagodowo-malinowe lody jogurtowe (wrocławskie hity)

2010-08-02
6 żółtek, 3 szklanki jogurtu naturalnego, 1 szklanka cukru, ⅓ kg jagód
Odsłon: 816
 Zobacz więcej ... 

Juha (kuchnia łemkowska)

2010-04-19
15 dag suszonych gruszek, 15 dag suszonych jabłek, 15 dag suszonych śliwek, 5-10 dag cukru, 1 l wody
Odsłon: 790
 Zobacz więcej ... 

Kluska makowa bożonarodzeniowa, czyli knedel makowy (Dawne, przepis na Święta)

2009-12-17
4 duże czerstwe bułki, 20 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 525 ml mleka, 25 dag gotowanego mielonego maku, 75 g rodzynek, 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, 2 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy, 2 łyżki pokrojonych migdałów, cynamon
Odsłon: 681
 Zobacz więcej ... 

Kolorowy deser (wrocławskie hity)

2010-06-11
80 dag truskawek, 1 szklanka śmietany kremówki, torebka zagęstnika do bitej śmietany, 10 dag cukru pudru, torebka galaretki truskawkowej
Odsłon: 708
 Zobacz więcej ... 

Kurabiedes, czyli kruche ciasteczka bożonarodzeniowe (kuchnia grecka, przepis na Święta)

2009-12-12
Kurabiedes to ciastka tradycyjnie podawane w okresie bożonarodzeniowym. Grecy najpierw skrapiają gorące ciastka wodą różaną, a dopiero potem posypują cukrem pudrem. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce przez 2-3 tygodnie.
40 dag mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kostka masła, 6-7 łyżek cukru, 1 łyżeczka anyżówki lub dżinu, ½ łyżeczki aromatu waniliowego, 1 żółtko, goździki, zapach różany, cukier puder
Odsłon: 1432
 Zobacz więcej ... 

Kutia (kuchnia ukraińska, przepis na Święta)

2009-12-10
Jest zwieńczeniem uroczystej wieczerzy wigilijnej. Potrawa dała nazwę wspólnej biesiadzie wrocławskich mniejszości narodowych. Kutia Wrocławska spina bożonarodzeniowe tradycje różnych wyznań.
po 1 szklance maku i ziaren pszenicy, ½ szklanki cukru pudru, ½ szklanki miodu, 20 dag orzechów włoskich, po 10 dag migdałów i rodzynek, suszone morele, figi i daktyle, 1 szklanka mleka, starta skórka z cytryny
Odsłon: 1274
 Zobacz więcej ... 

Kwadratowe pączki

2012-02-16
4 dag drożdży wymieszać z 5 łyżkami cukru i szklanką mleka. Wsypać 50 dag mąki, wbić 5 żółtek, dodać 3 łyżki masła, oprószyć solą, zagniatać, aż ciasto zacznie odrywać się od brzegów miski. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Odsłon: 756
 Zobacz więcej ... 

Liegnitzer Bomben, czyli bomby legnickie (Dawne)

2009-12-29
20 dag miodu, 7½ dag masła, 15 dag cukru, 3 jajka, 30 dag mąki, 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, 4 dag kakao, 50 ml rumu, 8 dag rodzynek, 5 g cynamonu, 5 g zmielonych goździków, szczypta pieprzu, szczypta anyżu, cukier puder
Odsłon: 1723
 Zobacz więcej ... 

Litewskie danie świąteczne (specjał kresowy na Święta)

2009-12-10
4 szklanki maku, 2 łyżki cukru, 1½ szklanki śmietanki, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 szklanki maki, 1 jajko, 1 łyżka cukru pudru, sól
Odsłon: 813
 Zobacz więcej ... 

Lody Prinz Puckler (Dawne)

2009-11-24
20 dag poziomek, 750 ml śmietany kremowej, 3 łyżki cukru, 6 kruchych ciasteczek migdałowych, 4 łyżki maraskino, 8 dag gorzkiej czekolady, 1 łyżka mleka, 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
Odsłon: 1014
 Zobacz więcej ... 

Makowiec

2013-12-19
ciasto: 50 dag mąki, ½ kostki masła (13 dag), 5 łyżek cukru pudru, 2 żółtka, 1 jajko, 8 dag drożdży, 5 łyżek kwaśnej śmietany
masa makowa:
50 dag maku, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki miodu, 5 kropli olejku migdałowego, ½ kostki masła, 2 łyżki bułki tartej, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 2 jajka, 2 białka, bakalie
Odsłon: 641
 Zobacz więcej ... 

Makowiec "zawijany"

2011-12-22
porcja na 8 makowców
masa makowa: 50 dag maku, 10 dag masła, 5 dag mąki ziemniaczanej, 30 dag cukru, 9 jajek, aromat migdałowy, bakalie
ciasto: 1 kg mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka tłuszczu, 10 dag drożdży, 1 szklanka żółtek, 1 szklanka śmietany
Odsłon: 922
 Zobacz więcej ... 

Makowiec (specjał kresowy na Święta)

2009-12-10
ciasto: 40 dag mąki, 5 dag drożdży, 10 dag cukru, 10 dag masła, ½ szklanki mleka, 4 jajka, cukier waniliowy, szczypta soli
masa makowa: 15 dag maku, ½ l mleka, 2 jajka, 2 żółtka, 10 dag miodu, bakalie, 5 dag masła, olejek migdałowy
lukier: sok z cytryny, 1 szklanka cukru pudru, ½ szklanki wrzątku
Odsłon: 827
 Zobacz więcej ... 

Mazurek czekoladowy (wrocławskie hity, przepis na Wielkanoc)

2010-04-01
30 dag mąki krupczatki, 3 żółtka, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, 1 duży wafel, 1 białko, konfitury morelowe albo brzoskwiniowe (lub inne ulubione)
polewa: 10 dag czekolady deserowej, 3-4 łyżki mleka, 2-3 łyżki cukru pudru, 1 łyżka masła

Odsłon: 805
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil