Kuchnia Wrocławia
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Desery

Melopita, czyli sernik miodowy (kuchnie grecka, przepis na Święta)

2009-12-12
W starożytności powszechne było przekonanie, że tylko ciasta na miodzie mogą być ofiarowywane bogom. Do dziś przetrwał wśród Greków zwyczaj pieczenia takich specjałów z okazji różnych świąt.
60 dag mąki, 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 10 dag masła, 70 dag tłustego twarogu, 40 dag miodu, 5 jajek, 18 dag cukru, 2 łyżeczki cynamonu
Odsłon: 984
 Zobacz więcej ... 

Moczka

2013-12-19
Ma górnośląskie korzenie. Jest to potrawa wigilijna, ale doskonale sprawdza się także jako polewa do lodów i deserów.
50 dag upieczonego piernika, 25 dag suszonych śliwek, 1 szklanka cukru, 1 l kompotu agrestowego (ew. truskawkowego lub innego), bakalie (po 1 opakowaniu rodzynek, fig suszonych, moreli suszonych), 1 banan, kiść winogron, 2 mandarynki lub pomarańcze, 2 kiwi, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 2 l wody, szczypta soli
zasmażka:
1 łyżka masła, 2 łyżki mąki
Odsłon: 687
 Zobacz więcej ... 

Muffiny czekoladowe

2011-03-08
½ tabliczki czekolady (najlepiej deserowej), ½ kostki masła lub margaryny, 1 szklanka cukru, 2 jajka, ¾ szklanki naturalnego jogurtu, 5 łyżek mleka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Odsłon: 698
 Zobacz więcej ... 

Nibylody z owocami (wrocławskie hity)

2010-08-02
3 żółtka, 1 szklanka mleka, 1 szklanka cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 1 łyżeczka żelatyny, 1 szklanka owoców sezonowych (maliny, truskawki, poziomki)
Odsłon: 729
 Zobacz więcej ... 

Oponki (całuski)

2011-03-03
50 dag twarogu, 50 dag mąki, 13 dag masła lub margaryny, 3 jajka, cukier waniliowy, 1½ łyżeczki spirytusu lub octu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Odsłon: 867
 Zobacz więcej ... 

Owocowy custard

2011-07-12
1 op. biszkoptów, 2-3 łyżki alkoholu (najlepiej sherry), ½ szklanki śmietany kremówki, 2 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 szklanka mleka, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, miękkie owoce, np. truskawki, maliny, poziomki
Odsłon: 647
 Zobacz więcej ... 

Pachława (kuchnia ormiańska)

2009-12-03
składniki na 12-16 porcji
ciasto: 30 dag masła, 4 szklanki maki, 30 dag śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 żółtka
nadzienie: 4 białka, 2 szklanki cukru, 3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
pozostałe: 1 żółtko, miód
Odsłon: 2374
 Zobacz więcej ... 

Pałaczinki, czyli naleśniki inaczej... (kuchnia bułgarska)

2010-03-03
½ szklanki mąki, 3 jajka, 1 szklanka mleka, 2 łyżki tłuszczu, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli, pół laski wanilii lub paczka cukru waniliowego, 2 łyżki miodu, ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich, ½ szklanki syropu
Odsłon: 1290
 Zobacz więcej ... 

Pascha wielkanocna (wrocławskie hity, przepis na Wielkanoc)

2010-04-01
1 kg niekwaśnego białego sera, 8 żółtek, 30 dag cukru, ½ kostki masła, po 5 dag rodzynek, fig, orzechów laskowych oraz skórki pomarańczowej
Odsłon: 1630
 Zobacz więcej ... 

Pączki redakcyjne (wrocławskie hity)

2010-02-08
kilogram mąki pszennej, 10 dag drożdży, 250-300 ml mleka, 22 dag cukru, 5 żółtek, sól, ¾ kostki masła, 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej lub pomarańczowej, opakowanie cukru waniliowego, kieliszek spirytusu, słoik konfitury (najlepiej różanej lub wiśniowej), 2 kostki smalcu do smażenia, 25 dag cukru pudru
Odsłon: 809
 Zobacz więcej ... 

Pączki z dziurką

2012-02-16
4 szklanki mąki pszennej, 50 g drożdży, ½ kostki masła, 1 szklanka śmietany 12%, ½ szklanki cukru, 4 żółtka, szczypta soli, 2 łyżki spirytusu lub 4 łyżki wódki, 2 opakowania cukru waniliowego, cukier puder do posypania, tłuszcz do głębokiego smażenia (smalec)
Odsłon: 733
 Zobacz więcej ... 

Pierniczki bożonarodzeniowe po wrocławsku (Dawne, przepis na Święta)

2009-12-17
50 dag mąki, 5 dag cukru, 1 szklanka miodu, 1 jajko, 25 g drożdży, skórka starta z połowy cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta zmielonego kardamonu, 3 drobno potłuczone goździki, 3 łyżki wody różanej
Odsłon: 835
 Zobacz więcej ... 

Piernik "Oszczędny"

2011-12-22
porcja na 2 blaszki keksowe
3 szklanki mąki, 4 jajka, 1 słoik  dżemu, 1 szklanka śmietany, 1 szklanka cukru, 13 dag margaryny, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, przyprawa do pierników
Odsłon: 1003
 Zobacz więcej ... 

Piernik z orzechami

2013-12-19
ciasto: 50 dag mąki, 20 dag cukru, 20 dag margaryny, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 1½ łyżeczki sody
masa orzechowa: 25 dag grubo posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki miodu, 10 dag cukru, 10 dag margaryny
masa budyniowa:
1½ szklanki mleka, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ szklanki cukru, 2 op. cukru waniliowego, 1 kostka margaryny lub masła
Odsłon: 694
 Zobacz więcej ... 

Placek drożdżowy z kruszonką (kuchnia niemiecka)

2009-11-25
Ciasto: 40 dag mąki pszennej, 3-4 dag drożdży, 125 ml mleka, 1 jajko, 5-6 łyżek cukru, 5-6 dag masła, sól
Kruszonka: 40 dag mąki pszennej, 3-4 łyżki cukru pudru, 25-30 dag masła
Odsłon: 971
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil