|
|
50 dag mąki, 2 dag drożdży, 3 łyżki cukru, 1 szklanka mleka, 10 dag masła, 3 jajka, starta skórka z ½ cytryny, 7 dag rodzynek, 1 kieliszek koniaku, szczypta soli, 1 obrany ze skórki migdał | | |
| |
18 dag masła, 2 jajka, 10 dag cukru, cukier waniliowy, 50 dag mąki, 5 łyżek wody, proszek do pieczenia | | |
| |
25 dag mąki, 3 żółtka, 5 łyżek gęstej śmietany, 1 łyżka spirytusu lub wódki, szczypta soli, 2 łyżki masła, olej do smażenia
| | |
| |
25 dag białego ryżu, butelka białego wytrawnego wina, 375 g cukru waniliowego, 2 pomarańcze, 1 szklanka marmolady pomarańczowej | | |
| |
3 jajka, 30 dag cukru, 9 dag kaszy manny, laska wanilii, skórka starta z 1 cytryny, 1 l mleka, 15 dag masła, 1 op. mrożonego ciasta francuskiego, 10 dag cukru, sok z 1 cytryny, laska cynamonu, sól
| | |
| |
0,2 kg miąższu dyni, 0,2 l mleka, 1 jajko, 0,15 kg lodów, 0,15 kg jagód, ½ cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, cynamon, cukier, cukier waniliowy, olej do smażenia, wiórki kokosowe do dekoracji | | |
| |
biszkopt jasny: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, dżem z czarnej porzeczki
masa budyniowa: 2½ szklanki mleka, 4 łyżki cukru, 2 budynie czekoladowe, 1 kostka margaryny
masa czekoladowa z rodzynkami: mleczna czekolada, gorzka czekolada, ½ kostki masła, 40 dag rodzynek | | |
| |
Na sałatkę: 1 mały (80 dag) melon miodowy, 3 kubeczki (po 10 dag) gęstego jogurtu naturalnego bez cukru, 1 torebka cukru waniliowego lub rdzeń jednej laski wanilii, 4 figi, 2 łyżki płynnego miodu (najlepiej o neutralnym smaku, np. lipowego lub wieloowocowego)
Na orzechy w karmelu: 3 łyżki cukru, ok. 10 dag orzechów włoskich (połówek), olej, kilka gałązek świeżej mięty do dekoracji
| | |
| |
10 dag suszonych moreli, 4 jajka, 50 dag sera twarogowego, 15 dag cukru pudru, 5 dag kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 dag smażonej skórki pomarańczowej, tłuszcz do formy, tarta bułka | | |
| |
2 białka, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 10 dag śmietanki kremowej, 10 dag gorzkiej czekolady
przybranie: listki mięty, wiórki czekoladowe, kilka truskawek | | |
| |
50 dag truskawek, 1 szklanka wody, 1 niepełna szklanka cukru, sok z ½ cytryny | | |
| |
25 dag masła, 20 dag cukru, ½ łyżeczki cynamonu, 2 jajka, 10 dag zmielonych migdałów, 50 dag mąki, 1 op. proszku do pieczenia | | |
| |
składniki na 20 sztuk
3 jajka, 10 dag cukru pudru, 15 dag masła, 40 dag mąki, 1 żółtko, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag owoców kandyzowanych | | |
| |
ciasto: 3 szklanki mąki, po 10 dag masła i smalcu, 3-4 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 surowe żółtko, 1 jajko, sól
nadzienie serowe: 50 dag sera białego, cukier do smaku, 1 żółtko, cukier waniliowy, śmietana
| | |
| |
Jest trochę inny, bo piecze się go bez dodatku miodu.
1 słoik dżemu (według smaku), 80 dag mąki, 30 dag cukru, 1 szklanka mleka, 1 szklanka oleju, 4 jajka, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 4 łyżki kakao | | |
| |
 |
---|
.
|
|