Kuchnia Wrocławia
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Desery

Placek Trzech Króli (wrocławskie hity)

2011-01-05
50 dag mąki, 2 dag drożdży, 3 łyżki cukru, 1 szklanka mleka, 10 dag masła, 3 jajka, starta skórka z ½ cytryny, 7 dag rodzynek, 1 kieliszek koniaku, szczypta soli, 1 obrany ze skórki migdał
Odsłon: 746
 Zobacz więcej ... 

Platzchen, czyli ciasteczka maślane (kuchnia niemiecka)

2009-12-29
18 dag masła, 2 jajka, 10 dag cukru, cukier waniliowy, 50 dag mąki, 5 łyżek wody, proszek do pieczenia
Odsłon: 910
 Zobacz więcej ... 

Poduszeczki z dziurką (wrocławskie hity)

2010-01-05
25 dag mąki, 3 żółtka, 5 łyżek gęstej śmietany, 1 łyżka spirytusu lub wódki, szczypta soli, 2 łyżki masła, olej do smażenia
 
Odsłon: 777
 Zobacz więcej ... 

Pudding ryżowy Nesselrode (Dawne)

2009-11-24
25 dag białego ryżu, butelka białego wytrawnego wina, 375 g cukru waniliowego, 2 pomarańcze, 1 szklanka marmolady pomarańczowej
Odsłon: 822
 Zobacz więcej ... 

Puszyste rożki (kuchnia grecka, przepis na Wielkanoc)

2010-04-01
3 jajka, 30 dag cukru, 9 dag kaszy manny, laska wanilii, skórka starta z 1 cytryny, 1 l mleka, 15 dag masła, 1 op. mrożonego ciasta francuskiego, 10 dag cukru, sok z 1 cytryny, laska cynamonu, sól
Odsłon: 707
 Zobacz więcej ... 

Racuszki z dynią podane na sosie z jagód z gałką lodów (wrocławskie hity)

2010-01-13
0,2 kg miąższu dyni, 0,2 l mleka, 1 jajko, 0,15 kg lodów, 0,15 kg jagód, ½ cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, cynamon, cukier, cukier waniliowy, olej do smażenia, wiórki kokosowe do dekoracji
Odsłon: 646
 Zobacz więcej ... 

Rodzynkowiec (Przepis brata Rafała na Święta)

2009-12-17
biszkopt jasny: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, dżem z czarnej porzeczki
masa budyniowa: 2½ szklanki mleka, 4 łyżki cukru, 2 budynie czekoladowe, 1 kostka margaryny
masa czekoladowa z rodzynkami: mleczna czekolada, gorzka czekolada, ½ kostki masła, 40 dag rodzynek
Odsłon: 882
 Zobacz więcej ... 

Sałatka melonowa z orzechami w karmelu (kuchnia grecka)

2009-11-25
Na sałatkę: 1 mały (80 dag) melon miodowy, 3 kubeczki (po 10 dag) gęstego jogurtu naturalnego bez cukru, 1 torebka cukru waniliowego lub rdzeń jednej laski wanilii, 4 figi, 2 łyżki płynnego miodu (najlepiej o neutralnym smaku, np. lipowego lub wieloowocowego)
Na orzechy w karmelu: 3 łyżki cukru, ok. 10 dag orzechów włoskich (połówek), olej, kilka gałązek świeżej mięty do dekoracji
Odsłon: 761
 Zobacz więcej ... 

Sernik wileński (specjał kresowy)

2009-11-26
10 dag suszonych moreli, 4 jajka, 50 dag sera twarogowego, 15 dag cukru pudru, 5 dag kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 dag smażonej skórki pomarańczowej, tłuszcz do formy, tarta bułka
Odsłon: 1111
 Zobacz więcej ... 

Smak franciszkańskiego brązu (przepis brata Rafała)

2009-11-25
2 białka, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 10 dag śmietanki kremowej, 10 dag gorzkiej czekolady
przybranie: listki mięty, wiórki czekoladowe, kilka truskawek
Odsłon: 810
 Zobacz więcej ... 

Sorbet z truskawek (wrocławskie hity)

2010-08-02
50 dag truskawek, 1 szklanka wody, 1 niepełna szklanka cukru, sok z ½ cytryny
Odsłon: 691
 Zobacz więcej ... 

Spekulatius, czyli ciasteczka noworoczne (kuchnia niemiecka)

2009-12-29
25 dag masła, 20 dag cukru, ½ łyżeczki cynamonu, 2 jajka, 10 dag zmielonych migdałów, 50 dag mąki, 1 op. proszku do pieczenia
Odsłon: 672
 Zobacz więcej ... 

Supełki z bakaliami (wrocławskie hity)

2010-01-05
składniki na 20 sztuk
3 jajka, 10 dag cukru pudru, 15 dag masła, 40 dag mąki, 1 żółtko, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag owoców kandyzowanych
Odsłon: 795
 Zobacz więcej ... 

Szczodraki (wrocławskie hity)

2011-01-05
ciasto: 3 szklanki mąki, po 10 dag masła i smalcu, 3-4 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 surowe żółtko, 1 jajko, sól
nadzienie serowe: 50 dag sera białego, cukier do smaku, 1 żółtko, cukier waniliowy, śmietana
Odsłon: 707
 Zobacz więcej ... 

Szybki piernik

2011-12-22
Jest trochę inny, bo piecze się go bez dodatku miodu. 
1 słoik dżemu (według smaku), 80 dag mąki, 30 dag cukru, 1 szklanka mleka, 1 szklanka oleju, 4 jajka, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 4 łyżki kakao
Odsłon: 815
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil