Kuchnia Wrocławia
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Desery

Tort orzechowy Babci Cesi

2011-12-22
biszkopt: 12 jajek, 30 dag mielonych orzechów włoskich, 10 dag bułki tartej, 10 dag mąki krupczatki, 20 dag cukru
krem: 25 dag cukru, 1/8 l wody, 1 łyżka octu, 2 białka, 25 dag masła lub margaryny, aromat, odrobina rumu lub spirytusu
poncz do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka zimnej przegotowanej wody, 1 łyżka cukru, sok z ½ cytryny, ½ nakrętki rumu
Odsłon: 867
 Zobacz więcej ... 

Tradycyjne faworki (wrocławskie hity)

2010-01-05
25 dag mąki, 3 żółtka, 5 łyżek gęstej śmietany, 1 łyżka spirytusu, szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder do posypania
Odsłon: 746
 Zobacz więcej ... 

Tradycyjny cymes z marchwi (kuchnia żydowska)

2010-01-11
50 dag marchewki, 30 dag ziemniaków, 1 duża cebula, 10 dag suszonych śliwek bez pestek, 10 dag suszonych moreli
dodatki: 2-3 łyżki miodu, skórka starta z cytryny i pomarańczy, sok z 2 cytryn i 3 pomarańczy (powinna być szklanka soku), 2 łyżki masła, cynamon, gałka muszkatołowa, sól, biały pieprz
Odsłon: 797
 Zobacz więcej ... 

Trufle rumowe

2011-03-08
1 tabliczka czekolady deserowej, 2 łyżeczki masła, 2 łyżki rumu, 4-6 herbatników, kakao do obtoczenia
Odsłon: 621
 Zobacz więcej ... 

Vasilopita, czyli ciasto noworoczne (kuchnia grecka)

2009-12-29
25 dag miękkiego masła, 14 dag margaryny, 40 dag cukru + 1 łyżka cukru, 5 jajek, 2 łyżki wody, ¼ łyżeczki aromatu waniliowego, 60 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag blanszowanych migdałów, 2 łyżki ziaren sezamu
Odsłon: 871
 Zobacz więcej ... 

Waniliowa pianka z niespodzianką (Młodzi kreatorzy)

2011-04-06
czekoladowa beza: 1 białko, 40 g mlecznej czekolady lub 25 g białej i 25 g deserowej czekolady, 20 g cukru waniliowego
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy, a potem rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać delikatnie, wylać na natłuszczoną matę silikonową, piec około 50 minut w temperaturze 100˚C.
Odsłon: 649
 Zobacz więcej ... 

Wielkanocna babka drożdżowa (Przepis brata Rafała na Wielkanoc)

2010-04-01
2 szklanki mąki (35 dag), 1 kostka masła lub margaryny (25 dag), 1¼ szklanki cukru pudru (25 dag),  jajka, 10 dag rodzynek, 10 dag mieszanych owoców kandyzowanych, 5 łyżek cukru (10 dag), 4 łyżki mleka, 3 dag drożdży, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki orzechów pistacjowych lub posiekanych migdałów, skórka otarta z ½ cytryny i 1 pomarańczy, ½ łyżeczki soli, bułka tarta
Odsłon: 610
 Zobacz więcej ... 

Zapiekanka serowa (kuchnia żydowska)

2010-03-03
8 mac, 45 dag rozkruszonego twarogu, 4 żółtka, 2 szklanki mleka, skórka starta z 1 cytryny, sok z 1 cytryny, ¾ szklanki cukru, 1 łyżeczka soli
Odsłon: 831
 Zobacz więcej ... 

Złociste zawijasy (wrocławskie hity)

2010-01-05
składniki na około 25 sztuk
10 dag masła, 5 dag cukru, 2 jajka, 1 op. cukru waniliowego, ½ szklanki kwaśnej śmietany, 40 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania
Odsłon: 837
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil