Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Aktualności

140 lat Hotelu Europejskiego

22 czerwca odbyło się uroczyste odsłonięcie tablicy upamiętniające 140-lecie Hotelu Europejskiego, który jest obecnie najstarszym działającym hotelem we Wrocławiu. Przy dźwiękach fanfar tablicę pamiątkową odsłonili Beata Maciejewska, Grzegorz Rojek oraz Zbigniew Pasieka.
Odsłon: 27
 Zobacz więcej ... 

Festiwal Słodkości w Wambierzycach

Za nami czwarta edycja Festiwalu Słodkości w Wambierzycach (17 czerwca). Podczas imprezy mogliśmy cieszyć się smakiem pysznych ciast, upieczonych przez mieszkańców wszystkich miejscowości gminy Radków.
Odsłon: 35
 Zobacz więcej ... 

Piwny weekend

Za nami 3 dni raczenia się wybornym piwem. Już po raz ósmy amatorzy szlachetnego trunku – każde dobrze uwarzone piwo w pełni zasługuje na takie miano – spotkali się na Stadionie Miejskim, gdzie od kilku lat organizowany jest Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa.
Odsłon: 41
 Zobacz więcej ... 

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa

Przed miłośnikami dobrze uwarzonego piwa trzy dni świętowania. W piątek 9 czerwca o godzinie 16 na Stadionie Miejskim rozpocznie się 8. edycja Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa.
To największa tego rodzaju impreza w Polsce i jedna z największych w Europie, która na stałe wpisała się do kalendarza najlepszych imprez Wrocławia. W tym roku organizator – Centrum Kultury „Zamek” – przygotował jeszcze bogatszy program wydarzenia, które zrzesza fanów dobrego, rzemieślniczego piwa.
Odsłon: 51
 Zobacz więcej ... 

Smaki Dolnego Śląska

Tytuł Targów Gastronomiczno-Hotelarskich Magdy Gessler Pyszna Polska – „Nawigacja po gastronomicznej i hotelarskiej mapie Polski” – zachęcił Dolnośląską Organizację Turystyczną do zaprezentowania podczas tego wydarzenia restauracji oraz wytwórców produktów regionalnych, które znalazły się już na szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska.
Odsłon: 56
 Zobacz więcej ... 

Na szlaku kulinarnym

Kilka tygodni temu pisaliśmy o inauguracji projektu, który dotyczy utworzenia szlaku kulinarnego „Smaki Dolnego Śląska”. Przypomnijmy inicjatorem była Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, a organizatorem jest Dolnośląska Organizacja Turystyczna. Z przyjemnością informujemy, że prace nad wytyczeniem szlaku ruszyły pełną parą.
Odsłon: 128
 Zobacz więcej ... 

Świątecznie w Radiu Wrocław

W Niedzielę Palmową w Magnolia Park stanęło specjalne studio Radia Wrocław. Tematem przewodnim były wielkanocne tradycje. Prowadzący program na żywo redaktor Marek Obszarny zaprosił do „studia” gości, którzy opowiadali o świątecznych zwyczajach i obyczajach oraz przygotowaniach do zbliżającej się Wielkanocy.
Odsłon: 123
 Zobacz więcej ... 

Liberta7 Ristorante

Jeśli chcecie poczuć się jak w prawdziwym włoskim lokalu, wybierzcie się do Liberta7 Ristorante. Położona jest w samym centrum Wrocławia tuż obok Narodowego Forum Muzyki.
Nie inaczej było podczas kolacji zorganizowanej nie tak dawno przez naszą koleżankę redakcyjną – Agnieszkę Hajbura Michałowską. Tematem przewodnim spotkania były znakomite steki z wołowiny dojrzewającej Firmy Konkret.
Odsłon: 127
 Zobacz więcej ... 

Prezentacje wojewódzkie

W najbliższą sobotę (8 kwietnia) wybierzcie się koniecznie do Pasażu Grunwaldzkiego (poziom 0) na Prezentacje Wojewódzkich Stołów Wielkanocnych Palm i Pisanek. To największa impreza świąteczna w regionie.
Swoimi wielkanocnymi specjałami pochwalą się koła gospodyń wiejskich, a także różne organizacje i stowarzyszenia z całego Dolnego Śląska. Jeśli interesujecie się tradycją, z pewnością będziecie zadowoleni.
Odsłon: 114
 Zobacz więcej ... 

Świątecznie na pograniczu

Tradycyjne ozdoby wielkanocne, kulinarne świąteczne specjały i ciekawy program artystyczny – to wszystko czekało na gości, którzy odwiedzili w minioną niedzielę (2 kwietnia) XVI Jarmark Wielkanocny Gminy Radków.
Odsłon: 114
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil